Ca să ne înţelegem de la început, rubrica asta se adresează atât celor cărora le place să admire o galerie de fotografie, căt şi celor care o practica şi/sau o studiază.

      Vom vorbi in cele ce urmează despre ceea ce inseamnă fotografia, cum se compunea ea, dar mai ales ce reuşeşte sa transmită.

   
      Ceea ce vom discuta astăzi despre fotografie se leagă foarte mult de pictură si desen, mai precis de compoziţie. Ştiu ca sună un pic complicat, "compoziţie", dar vei vedea ca nu e deloc. Când spui "compoziţie", gândeşte-te la "aşezare".
 
     


        Cel mai important lucru atunci când vrei să realizezi primele fotografii este să ai in vedere aşa-zisa "Regula a treimilor".Cum aplici regula asta şi ce presupune ea? Imaginează-ţi display-ul aparatului tău foto împărţit in nouă zone egale, cu ajutorul a două linii verticale si două linii orizontale. Dacă mai ţii minte jocul de X si O din copilarie, te vei putea folosi de tehnica asta foarte uşor. La intersecţia acestor linii vei obţine punctele de fortă.


        Un alt sfat legat de această tehnica este legat de orizont, care se surprinde pe una dintre liniile orizontale. Subiectul fotografiei afişate de mine mai sus este surprins între cele două puncte de forţă din stânga, însă dacă ai surprins totuşi o fotografie contrar acestor reguli, e foarte simplu să o "corectezi" într-un program de editaj foto. Fotografiile în care sunt respectate treimile sunt considerate mai reuşite din punct de vedere al esteticii.

Spor!